Werkeloze Nederlander die 11 jaar in België werkte, verhuist naar NL om daar werk te zoeken

Vraag:

Ik ben in acute geldnood gekomen, doordat de uitkeringsinstanties in België en Nederland niet goed met elkaar samenwerken. Ze hanteren verschillende regels en verwijzen naar elkaar door terwijl er toch vrij verkeer van personen is in de EU? OK, ik heb me vrijwel zonder problemen in Roermond kunnen vestigen en ik heb er dus op vertrouwd dat het na mijn verhuizing financieel soepel zou verlopen, maar het tegendeel is het geval. Ik ben hier nu maanden mee bezig, heb op de verschillende gemeentehuizen de meeste verschrikkelijke gesprekken gehad en heb nog steeds geen euro uitkering ontvangen. Kunt u mij namens Europa hier wel hier helpen?

Antwoord:

Ik heb uw dossier doorgenomen en ik zie vooral veel prikkeldraad. U hebt alles heel goed uitgezocht en probeert de behandelend ambtenaar op zijn/haar fouten te wijzen. Dat leidt blijkbaar tot niks want ambtenaren zijn naar de aard meestal specialist op hun dossiers en kunnen maar moeilijk omgaan met kritiek op hun functioneren van iemand die een uitkering komt aanvragen.

Het is zeer denkbaar dat u het bij het rechte eind heeft, maar dat uitzoeken kost tijd en die heeft u niet meer. Ik stel u voor om dit dossier in tweeën te knippen. Eerst een voorschot op uw bankrekening krijgen en daarna in alle rust de details uitzoeken.  U kunt hier het beste de hulpvraag voor stellen. Dat voorschot kunt u dus niet opeisen; daar is coulance of een beroep op hardheidsclausule voor nodig (telefonisch toegelicht).

Mededeling:

Ik heb alles gedaan zoals besproken. Ik heb nu voldoende geld op mijn bankrekening om mijn kosten te kunnen betalen. Ik ga nu aan aan de naverrekening werken en dat zal ook wel gaan lukken omdat de sfeer in de contacten met de ambtenaar sterk is verbeterd.

Vervolgantwoord:

Dank voor uw positieve bericht. Er komt gelukkig ruimte voor een snellere oplossing: Er komt geld en er komt een aanbod voor hulp. Dit stelt u in staat om deze moeilijke periode door te komen. Ik verwacht dat u met enig succes ook die ontbrekende bedragen waar u recht op hebt, nog kunt incasseren. Ik wens u veel succes met het binnenhalen van de laatste euro.