Vraag:
- Wij hebben elkaar zojuist telefonisch gesproken over de import van rijstcrackers uit China. De HS code van deze goederen is 19059055. Het gaat om een mix van rijstcrackers, dus rijstcrackers in verschillende vormpjes met min of meer dezelfde samenstelling. Sommige crackers bevatten een pinda in het midden. Ik heb een foto van de mix bijgevoegd.
- Ik heb nog een vraag voor een geheel ander product, in dit geval te importeren uit India: Wij gaan 2 containers pindakaas importeren vanuit India in de Europese Unie. Het product zit in potten van 340 gram. De goederencode (HS code) van dit product is: 2008111000.
- Welke documenten hebben we precies nodig? Factuur, paklijst en B/L is mij duidelijk, bovendien heb ik begrepen dat we korting krijgen als we een formulier A (certificaat van origine) kunnen overleggen en dat kunnen we.
- Wat is het maximum toegestane gehalte aflatoxine (mycotoxine) voor import van pindakaas in de Europese Unie?
Antwoord:
- Ik neem aan dat je zelf ook al te rade bent geweest bij de NVWA Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit, die deze zendingen controleert en goedkeurt, en waar nodig afkeurt en vernietigt.
- https://www.nvwa.nl/over-de-nvwa/contact/melden-en-vragen-voor-ondernemers
- Wat is het probleem? Geven ze geen goede antwoorden of reageren ze helemaal niet?
Vervolgvraag:
- Je antwoord wat betreft de rijstcrackers kan ik begrijpen. We zullen opnieuw contact opnemen met NVWA hierover.
- Alleen zou je me toch aan moeten kunnen geven wat de Europese richtlijnen zijn voor de import van pindakaas?
- In beide gevallen (zowel pindakaas als rijstcrackers) zijn de goederen overigens uiteindelijk bedoeld voor consumptie in een ander land van de Europese Unie (niet Nederland). Ook zijn we plan de goederen binnen te laten komen in Antwerpen en niet in Rotterdam.
- We leveren de pindakaas en rijstcrackers door naar Duitsland resp. UK.
Vervolgantwoord:
- Ik denk dat er geen communicatieprobleem is, maar dat jij even de afweging moet maken tussen belang, kosten en doorlooptijd. Als je er marktleider in een miljoenen business mee kunt worden dan valt die doorlooptijd nog wel mee; tenminste als het daar bij blijft.
- Even terzijde: Er is altijd een groot verschil tussen EU-richtlijnen en de feitelijke gang van zaken.
- Ik heb bijv. al eerder van iemand anders de vraag gekregen hoe het kan dat hij in de EU handelsbeperkingen ondervindt terwijl we één interne markt hebben met vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal.
- Dus na de richtlijnen en wetten de implementatie, en die gaat bijna altijd stap voor stap, want alle betrokkenen moeten de tijd krijgen om alles te kunnen doorvoeren.
- En dan kun je nog rechtszaken krijgen en andere procedures die de feitelijke uitwerking alsnog veranderen.
- Dus in jouw geval is het echt veel beter om niet naar de richtlijnen te kijken. Die zijn er, maar ze helpen je niet veel verder in een concrete casus. Pak daarom de casus zelf en probeer die af te ronden.
- Dus in jouw geval je vragen herformuleren naar bijv.:
- Pindakaas uit India (wellicht nog de regio vermelden)
- Haven Antwerpen
- Handelaar in Nederland (transito?)
- Plaats van bestemming
- Ik neem hier even bij aan dat de pindakaas rechtstreeks van Antwerpen naar de afnemer in Duitsland gaat en dus niet via jullie magazijn. Dat kan van invloed zijn. Denk ook aan andere lopende contracten.
- Dus ik denk dat je jouw 2 aanvragen het beste kunt herformuleren en opnieuw kunt indienen bij de NVWA als jullie belang groot genoeg is om dit goed af te ronden. Succes.
- Kunnen wij verder nog iets voor je doen?