Voorlichting

Europa, elke dag méér mogelijkheden

Voorbehoud“Deze website wordt aangepast in verband met de Brexit. Mocht bepaalde informatie nog niet het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weerspiegelen, dan is dit onbedoeld en zal dit worden gecorrigeerd.”

Terwijl wij burgers én ondernemers in onze regio doorlopend voorlichten over alle ontwikkelingen en kansen in en met de EU is de Europese Commissie o.l.v. voorzitter Jean-Claude Juncker volop bezig met het realiseren van het 10-punten plan tot 2020, dat is 2014 door het Europees parlement is aangenomen:

  1. Meer banen, groei en investeringen
  2. Digitale eengemaakte markt
  3. Energie-unie en klimaat
  4. Economie: interne markt
  5. Hechtere en rechtvaardigere economische en monetaire unie
  6. Vrijhandelsovereenkomst EU-VS (TTIP)
  7. Justitie en grondrechten
  8. Nieuw migratiebeleid
  9. Krachtiger rol op het wereldtoneel
  10. Meer democratie

Over (de voortgang van) deze prioriteiten publiceert het statistische bureau van de EU (EUROSTAT) zeer frequent en veel onderzoeksinformatie. Een toegankelijk overview staat in de publicatie:  European Statistics fot European Policies; a wealth of data to underpin commission priorities .

Los van onze nieuwsvoorziening via nieuwsbrief en social media beantwoorden wij ook graag uw specifieke vragen over de voortgang en realisatie van dit 10-punten-plan.

Als inspiratie voor het denken over de EU in politieke context hierna een quote van Arnon Grunberg over Soevereiniteit:

Nederland is in feite een Amerikaans-Duits protectoraat. Alle anti-EU-bewegingen geloven dat de schijn van soevereiniteit de werkelijkheid is. De weg naar behoud van de laatste resten soevereiniteit loopt juist via Brussel. (Volkskrant 5 juni 2015)