Ondernemen in de EU

Ondernemers hebben de toekomst, zowel in Nederland als in Europa; dat gaat namelijk heel goed samen

Iedere ondernemer die de laatste jaren internationaal heeft gewerkt zal beamen dat die ene grote interne EU-markt een enorme boost heeft gegeven aan zijn onderneming. Kansen te over, en nog steeds. Één munt, open grenzen, harmonisatie van regels, veel minder overhead, het terugdringen van de internationale criminaliteit: de EU is een eldorado voor ondernemers die kansen weten te pakken.

Ook groeit het aantal flexwerkers de komende jaren enorm. We transformeren met elkaar naar netwerkorganisaties en andere samenwerkingsverbanden, zeker in de dienstverlening. Volgens een EU-onderzoek groeit het aantal FTE’s dat door ZZP’ers zal worden ingevuld in 10 jaar van gemiddeld 10 %  naar een kleine 40 %; en Nederland loopt daarin voorop.

Dit is voor een internationaal georiënteerd land als Nederland en dus voor alle Nederlandse ZZP- en MKB-ondernemers  een prachtkans die nu ontstaat maar maatschappelijk niet zonder horten en stoten kan verlopen.

Toch blijft Nederland in de EU een prachtkans. De toekomst is dus aan meer en beter ondernemerschap, met volop kansen voor echte ondernemers, klein en groot.

Voorbehoud:

Activiteiten vanuit Europe Direct Eindhoven hebben financiële steun van de Europese Unie ontvangen. De ingenomen standpunten zijn uitsluitend die van de auteur en mogen in geen enkel geval als een officieel standpunt van de Europese Commissie worden beschouwd.